Tėveliai renka vaikui daineles

Kaip tėveliai renka vaikui daineles?

Kur bekeliautume ar poilsiautume, kasdien mes girdime dainas. Jos skamba ir garsiai, ir tyliai, kartais tik kaip fonas, lengvai palaikatis pokalbio temą, tačiau daina – neatsiejama mūsų ir mūsų vaikų gyvenimo dalis. Ar vaikui visos tinkamos dainos klausyti?
Renkantis vaikams dainas, reiktų atsižvelgti į vaiko poreikius, charakterio bruožus, amžių, raidos etapą, aplinką. Dažnai tėveliai daro klaidas, manydami, kad nuo pat pirmųjų vaiko gyvenimo dienų sukurs jam savą, unikalų arba pačių mėgiamą stilių. Tačiau keičiasi ne tik laikai, bet ir technologijos, keičiasi aplinka , o jose dainos taip pat. Jeigu paklausčiau mamos, stumiančios parke vežimėlį, kaip ją veikia dainavimas ar daina, ji nemirktelėjusi atsakytų, kad kasdien dainuodama dainas  kartu su vaiku patiria bendrystės jausmą, emocinį kontaktą. Manau, tai pats mieliausias meilės atskleidimo būdas. O kiek dar daug nežinome apie dainų poveikį, atlikimo būdus, pateikimo manieras.
Muzikos pedagogė, vaikų edukologė Inga Gučienė teigia, kad kartu su vaiku atkartodami lengvai įsimintinus dainų motyvus- atpalaiduojame susikaupusias emocijas, dainų ir pasakų įvairove- stipriname šeimos ryšį. Juk nuo seno daina  lydi ne tik kasdieniniuose darbuose, bet ir vakarojimuose. Kodėl gi nepasidaryti kasdienių vakarojimų namuose. Juk bendrame šeimos rate nebūtina gerai intonuoti, ar dainuoti pagal „numatytus kriterijus“, juk svarbiausias yra ryšys – vienas su kitu, kurį gali jungti vakaro daina.  Vesdama muzikinius užsiėmimus mažyliams ir mamoms pastebėjo, kad vaikui nesvarbu, kaip mama dainuoja, jam svarbu, kad ji – JAM dainuoja, žiūrėdama į akis, kas kart prisiliesdama prie rankytės ar galvytės.

Parinkti vaikui patinkančią dainą, nėra taip paprasta – tam reikia skirti daug laiko ir įgūdžių. Todėl tik stebint ir kartu dainuojant su vaiku, galime suprasti jo poreikius, galimybes. Kad dainuoti būtų nenuobodu – dainų kūrėja ir perteikėja Inga Gučienė pataria dainas paįvairinti judesiukais, kurie priklauso nuo aplinkos, kurioje tuo metu esate su vaiku. Jeigu vairuojate mašiną ir negalite to padaryti, linguokite galvą, „klaksėkite“ liežuviu ar „grokite pečiais“, juos ritmiškai keldami aukštyn žemyn, pagal dainos melodiją. Autorė sukūrusi CD rinkinius „Mažylių dienos“ CD „Spalvotos dienos“ , knygą „Draugų dienos“, kuriuose įdainuotos dainelės ir šalia pateikiama karaoke, kad galima būtų dainą atlikti patiems. Atsikartojantys motyvai, pakartojimai leidžia dainą įsiminti ir paprasčiau ją išmokinti. Vaikai noriai dainuoja, vaidina ir mėgdžioja tiek gyvūnėlius, tiek aplink save esančius daiktus. Smagios dainos ir dainospasakos veiklos sužadina norą kartu žaisti, įsitraukti į kūrybinį procesą, lavina mąstymo įgūdžius.
Dainuokime, vaidinkime drauge, kai norisi, kai galime, kad dainos mus džiugintų ir suteiktų nuostabias, tyras emocijas, kad norėtųsi jas kartoti kasdien šeimos rate. Kartu klausydami, dainuodami išrinksime vaikui tinkamas dainas. 


Komentarai